Ama ben şuna inanıyorum, Mesajı okuyan birileri oldukça en azından biz bu genellemeyi bozabilir, burası içinde biz Kullanıcılar birşeyler yapabiliriz...
insanların yazılan bunca yazıyı okuduktan sonra, aslında kendinde bir eksiklik duyacağı kuşkuşuz.
öncelikle övgülerin için teşekkürler. ancak yazılar pek işe yaramışa benzemiyor.
ben de konuyla ilgili kendi fikirlerimi söyliyeyim bari.
destek olmak istemekle, düşünmekle ilgilidir. bilgiyle ilgili bir durum değildir. birkaç örnek verecek olursak:
mesela kimse forumumuzda üst kısımda bulunan sponsor alanı için bize teklif sunmadı. siz bana bu şekilde yardımcı oldunuz, ben de bunu kendime borç bildim demedi. demelilerdi demiyorum tabii, biz bunları karşılıksız yapıyoruz ama nasıl destek olabileceğimizi düşünüyor olsaydık bu şekilde bir düşünceyle gelen birileri olmalıydı.
birkaç kişi dışında kimse bize gelip, katkılarımızdan dolayı sitesine bizim reklamımızı koymak istediğini söylemedi, gelip bannerimizi istemedi.
projenin ilk aşamalarında bize sponsorluk desteği sunmuş olan ve hala hosting sponsorumuz olan Netbilsis dışında kimse sitemizi nerede barındırdığımızı, kendi sunucusunu kullanabileceğimizi falan söylemedi. ihtiyacımız yoktu, sponsorumuz var zaten, ama birileri bunu söyleyebilirdi, biz de kendilerine minnetimizi sunabilirdik.
kimse "php bilmiyorum ama şu yabancı dili biliyorum, bileşenlerinizin çevirisini yapabilirim" gibi bir teklifle gelmedi.
kimse yaptığımız bileşenleri kendi sitesinde yayınlamak istediğini, bunun için izin verip vermeyeceğimizi sormadı, aldı kendi sitesine ekledi. demedi ki bu adamlar indirme için üyelik istiyor, vardır bir bildikleri.
hatta o kadar ileri gittiler ki, yaptığımız bileşenleri duyurmak için konu açtığımız bazı sözde joomla destek siteleri bileşenleri sitemizden indirip konuya ekledi, bizim sitenin adresini de konudan sildi.
daha bunun gibi yüzlerce örnek verilebilir tabii. daha fazla iç karartmaya gerek yok ama. bir de tam tersi bir örnek verelim. bir örnek davranıştan bahsedelim.
bize yardımcı olmayı kendisine görev bilmiş bir arkadaşımız şöyle bir teklifle gelmişti bize. o zamanlar fireboard kullanıyorduk ve forumla ilgili birçok sıkıntı yaşıyorduk. arkadaşımız bize destek olmak istediğini, joomla ile ilgili sınırlı bilgisi olduğunu, ancak phpbb'yi çok iyi bildiğini, bizim için forumumuzu phpbb'ye çevirip joomla-phpbb entegrasyonu yapabileceğini ve forumumuzla ilgili her konuda bize destek olabileceğini belirtti. ayrıca forumla ilgilenerek bilgisi dahilinde insanlara destek olabileceğini söyledi. bu arkadaşımız şu anda ekibimizde, ve bize oldukça faydası oldu. bizim de kendisine faydamız olduğunu düşünüyorum.
diyeceğim odur ki, önemli olan istemektir. arkadaşımız destek olmak istedi, kendi yapabilecekleri dahilinde bir teklif sundu, biz de kabul ettik memnuniyetle. bugüne kadar bunun gibi birkaç istisna dışında bize yardımcı olmak için gelen kimse olmadı. gelen 2-3 kişi de zaten şu anda ekibimizde.
ben artık okumayı, düşünmeyi ve emeğe saygı göstermeyi unuttuğumuzu düşünüyorum.